Gitaarschool Niesten

Steve Hackett (geb.12 februari 1950, Londen, Engeland)

In 1970 verving Steve Hackett de eerste gitarist van de legendarische symfonische popband Genesis, Anthony Phillips. Met deze band zou hij alle succesjaren meemaken, enkele albums na het vertrek van zanger Peter Gabriel hield ook hij het voor gezien. Hackett had op dat moment al een solo album uitgebracht, Voyage of the Acolyte, die wat stijl betreft in het verlengde lag van wat de band bracht, al was het uiteraard meer op de gitaar gericht en steviger van toon. Op de albums die hierna zouden volgen borduurde hij eerst door op de stijl van het debuutalbum, later liet hij ook horen een zeer begaafd klassiek gitarist te zijn.

Omdat in die jaren het succes van zijn solowerk binnen de bekende kring bleef hangen, heeft Hackett in 1996 de stap genomen om een groot deel van de oude Genesis nummers opnieuw te spelen en op te nemen. Dit heeft geresulteerd in enkele prima albums, waar een belangrijke bijdrage wordt geleverd door grote namen uit het symfonische popverleden, zoals John Wetton. Ook mensen uit andere stijlen doen mee en tussen de rij namen valt die van Nik Kershaw te herkennen, die in de jaren '80 van de vorige eeuw enkele grote hits scoorde.

Hackett spreekt aan door zijn veelzijdigheid in het spel en de virtuositeit waarmee hij de gitaar bespeelt. Zowel het melodieuze werk als het steviger akkoordenwerk worden door hem gebruikt, en zoals gezegd kan hij ook prima uit de voeten met de klassieke gitaar. Hiervan liet hij overigens in zijn tijd bij Genesis al op verschillende albums voorbeelden horen. Hoewel zijn zang wat vlak klinkt, kan hij prima componeren en zowel de instrumentale als de vocale stukken (zeker wanneer die door anderen worden gezongen) behoren tot de betere uit de popmuziek. In maart 2015 is het album Wolflight verschenen.

Steve Hackett cd uitgaven (selectie)

Steve Hackett                 

Voyage of the Acolyte

 

 

  

1975

Steve Hackett  

Please don't touch

 

 

 

1978

Steve Hackett

Spectral mornings

 

 

 

1979

Steve Hackett

Defector

 

 

 

1980

Steve Hackett

Highly Strung

 

 

 

1982

Steve Hackett

Bay of Kings

 

 

 

1983

Steve Hackett

Guitar Noir

 

 

 

1991

Steve Hackett

Genesis Revisited

 

 

 

1996

Steve Hackett

To Watch the Storms

                     

 

 

2003

 

 

 

 

 

 

Voor meer info over Steve Hackett klik hier.